Střih ovocných stromů, ovocných sadů – na jaře provádíme střih jabloní. Obvykle začínáme v ½ února, po té co přejdou největší mrazy. S řezem a tvarováním jabloní končíme před nakvetením, tj. cca do konce března.
Střih peckovin – meruňky, broskve, stříháme po ovoci. Pokud jsme to nestihli, můžeme ostříhat i nyní. Není to sice ideální, ale jde to.
Teorie střihu, řezu jabloní a ostatních ovocných druhů
Střih, řez jabloní
Obvykle se u jabloní používají tři základní pěstitelské tvary.
- Volně rostoucí zákrsek
- Palmeta (do ovocných stěn)
- Štíhlé vřeteno
Řez a tvarování volně rostoucího zákrsku
Obvykle provádíme dva řezy — letní a zimní
Zimní řez — pravidelný udržovací
Odstraníme konkurenční výhony, poškozené větve, nemocné, prosvětlíme korunu odstraněním zahušťujících nebo křížících se větví. Pokud jsme neprováděli letní řez. Odstraníme tzv. vlky.
Mějme na paměti, že čím víc strom řežeme, tím víc nám vyroste.
Pokud provádíme řez pravidelně, je dobré si naplánovat, které větve odstraníme příští rok. Pokud strom pozorujeme pravidelně, dá se to docela dobře odhadnout.
Zimní řez — zmlazovací
Řez ke kterému jsme nejčastěji zavoláni, když jdeme někam poprvé. Dle našeho názoru je vhodné zmlazovací řez rozložit do dvou let. V prvním roce si nachystat řezem větve, které příští rok použijeme jako například nové kosterní. Důležitou informací u zmlazovacího řezu, je , že o takovýto strom se budete muset následně starat. Po silném zmlazovacím řezu, strom silně vyvlčí. Takže je nutný letní řez.
- Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit